kedd, január 28, 2020

Egészséges életmód - A Candidiasis kezelése

A kezelés négy alapelve

A Candida albicans sokat erősödött az elmúlt évtizedekben, azonban egyszerre több oldalról történő hirtelen támadással nagy csapást lehet mérni a büszkén növekedő tenyészetekre. Általában négy síkon lehet akcióba lépni a gombák ellen.

A Candida alaptáplálékainak megvonása illetve mennyiségük jelentős csökkentése. A sejtek működéséhez és szaporodásához elengedhetetlenül szükséges glükóz vagyis szőlőcukor lecsökkentése a táplálékban és a keringésben.
A gombatelepek meglehetősen követelődző természetűek, így egyre nagyobb cukor dózisokat igényelnek növekvő sejtszaporulatuk ellátásához. (Ez okozza az ún. édességfüggőséget a betegnél) A cukorforrások étrendi megvonása, valamint az összetett szénhidrátforrások (kenyér, rizs, burgonya) korlátozása jelentős mértékben képes lassítani a szaporodás ütemét.

Az élelmiszerek szénhidráttartalmát az élelmiszereink összetétele témakör taglalja.


Bélflóra helyreállítás: A telepek bélből való eltávolításával (kolon-hidroterápia) és a hasznos bélflóra visszatelepítésével gyakorlatilag elvágjuk az utánpótlás lehetőségét a szervezet belső részeibe jutó gombáktól, így azok meggyengülnek. A bélmosás sok esetben agresszív hatású eljárás lehet és nem egyszer szükségtelen is, mivel az egyéb inaktiváló tényezők együttese igen hatékony gombaölő jelleggel bír. 
A léböjt kúrák igen hatékonyan képesek tisztítani a bélrendszert, azonban súlyosabb esetekben az előbb említett béltisztítás javasolható. A bélflóra helyreállítás a kitágult vastagbél fodrokban pangó salakanyag maradványok eltávolításával kell kezdõdjön. Ennek érdekében tanácsos néhány napos nem puffasztó növényi alapanyagokból összeállított nyers diéta bevezetése, vagy léböjt kúra elvégzése (napi mintegy 2-3 liter frissen készített nyers gyümölcs vagy zöldséglé fogyasztása).
A különbözõ béltisztító hatású gyógynövények (pl. szenna levél) és élelmiszerek (pl. szilvalekvár, aszaltszilva turmix) beépítése is javasolt. A természetes bélflóra helyreállítása történhet élőflórás natúr joghurt kúra segítségével, vagy különbözõ, patikában kapható kultúrák beiktatásával. (Pl.: Protexin) Az élesztőgombákat is tartalmazó kefir, savanyú káposzta és kovászos uborka természetesen ellenjavallott a betegek számára. 

Immunitás megerősítése: A beteg szervezet csak úgy képes felvenni a harcot a Candida telepekkel szemben, ha biztosítjuk a hatékony védekezéshez szükséges fehérjéket, esszenciális zsírsavakat, C-, A- és E-vitamint valamint olyan nyomelemeket mint a cink, a szelén, a mangán. Természetesen megfelelő energiabevitelre is szükség van, azonban ezt nem elsősorban szénhidrátokból, hanem olajos magvak és viszonylag könnyebben emészthető hidegen sajtolt olíva- vagy egyéb értékes olajfélék segítségével fedezhetjük. 
A candidiasis kezelésének egyik gyenge láncszeme, hogy a beteg kénytelen lemondani számos élelmiszerről a javulás érdekében, azonban ez olyan tápanyaghiánnyal járhat, amely éppen a gyógyulás ellen dolgozik. A hosszas tisztító kúrák, böjtök és szigorú diéták olyan stresszhatást jelenthetnek a legyengült szervezet számára, amely végső soron az immunitás további gyengülését és az állapot romlását eredményezheti.

Az immunerősítő terápiáknál elsődleges szerepet kap a növényi alapú, könnyen emészthető, nem puffasztó étrend. A megfelelő fehérjetartalomra (pl. olajos magvak, gabonák, tofu stb), és a vitamin- illetve ásványi anyag komplettálásra tudatosan ügyelni kell. C-vitamint a citrusfélék, a paprika, a petrezselyemzöld és a csipkebogyó tartalmaz, A-vitamint a sárgarépa, a kajszibarack a sárgadinnye, a sütõtök és a cékla rejt nagyobb mennyiségben. E-vitaminban az olajos magvak és hidegen sajtolt olajok gazdagok. 
Igen hasznos a gabonacsírák fogyasztása a kúra során, mivel kiemelkedő antioxidáns és immunerősítő hatóanyagokat tartalmaznak. Szükség lehet rendszeres vitamin- és ásványi anyag kiegészítésre is, amelyek a megszorító étrend hiányosságait hivatottak ellensúlyozni. (B12, vas, kálcium, stb) Az étrenden kívül egyéb immunerősítő életmódbeli elvek alkalmazása javallott, mint pl. a rendszeres és intenzív dinamikus testmozgás, a váltóvizes fürdő és az éjfél előtti alvási idő növelése.

A gomba célzott módon történő pusztítása: A szisztémás mikózis kezelése során bevezethetőek gyógyszerek és természetes alapú hatóanyagok is a betegség súlyosságától függően. Sok esetben a fertőzést már nem lehet helyes étrenddel, mikroelem kiegészítőkkel, bélflóra helyreállítással és természetes hatóanyagokkal orvosolni, így ilyenkor meg kell fontolni a gyógyszeres kezelést. Általában azokban a betegeknek tanácsos ezek alkalmazása, akik legalább egy éve küzdenek a fertőzéssel, a javulás jelei nélkül. A gombaölő gyógyszereket csak orvos írhatja fel és alkalmazásukkor mellékhatások fellépésére is számítani lehet (Pl. máj és veseműködés zavar).

Forrás: Tudomány és Életmód ügyfélszolgálat heti hírlevele
Feliratkozás a http://www.tudomanyeseletmod.hu/ oldalon, de a bejegyzések itt is meg fognak jelenni rendszeresen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése