vasárnap, május 24, 2020

Napi ige - A lopásról

„Szólj Izráel fiainak egész gyülekezetéhez, és mondd nékik: Szentek legyetek, mert én az Úr, a ti Istenetek szent vagyok!... Ne orozzatok, se ne hazudjatok, és senki meg ne csalja az ő felebarátját!"
(III. Móz. 19,2. 11)

„Nem őszinte az a bűnbánat, amely nem eredményez teljes megújulást. Krisztus igazságossága nem köpeny, amely alatt el lehet rejteni a meg nem vallott és el nem hagyott bűnöket.
 A kereszténynek üzleti életében azt az eljárást kell képviselnie, amelyet a mi Urunk is követne e vállalkozásokban. »Szentség az Úrnak!« (II.Móz. 28,36) – ez legyen odaírva a naplókra, főkönyvekre, okmányokra, nyugtákra, váltókra. Akik Krisztus követőinek vallják magukat, de nem járnak el becsületesen, azok hamis bizonyságot tesznek a szent, igaz és kegyelmes Isten jelleméről. Minden megtért lélek – Zákeushoz hasonlóan (Lukács 19,1–10) – a korábbi életére jellemző igazságtalan eljárások elhagyásával tesz bizonyságot arról, hogy Krisztus van a szívében. Az Úr így szól: »Zálogot visszaad... rablottat megtérít, az életnek parancsolataiban jár, többé nem cselekedvén gonoszságot...« (Ezékiel 33,15).

Ha igazságtalan üzleti eljárásainkkal megkárosítottunk másokat, ha kijátszottunk valakit a kereskedelemben, vagy bárkit is becsaptunk – még ha a törvényesség látszatának megőrzésével történt is –, meg kell vallanunk a bűneinket, és amennyire csak erőnkből telik, kárpótolnunk kell a megkárosítottakat. Kötelességünk nemcsak azt visszatéríteni, amit elvettünk, hanem azt is, amit kamatozott volna, ha helyesen használják fel, miközben az a mi tulajdonunkban volt."

(Jézus élete, Zákeus c. fejezetből)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése