szombat, április 18, 2020

AZ IGE MEGSZENTEL

AZ IGE MEGSZENTEL

„Szenteld meg őket a te igazságoddal: A te igéd igazság."
(Jn 17:17) 

Jézus kérésének lényege az volt, hogy akik hisznek benne, azokat Isten őrizze meg a világ gonoszságától és szentelje meg őket igazságával. Jézus nem hagyja, hogy bizonytalan sejtésünk legyen arról, hogy mi az igazság, hanem hozzáteszi, hogy „a te igéd igazság". Isten Igéje az az eszköz, mely által megszentelődésünket véghezviszi. A legnagyobb fontossága tehát annak van számunkra, hogy megismerjük a Biblia szent utasításait. Ugyanolyan fontos nekünk is megérteni az élet igéit, amilyen fontos volt az ősi tanítványok számára, hogy információkat szerezzenek a megváltás tervéről. 

Menthetetlenek vagyunk, ha saját hanyagságunk miatt figyelmen kívül hagyjuk az Isten szava által támasztott követelményeket. Isten adta nekünk Igéjét, akaratának kinyilatkoztatását és megígérte a Szentlelket azoknak, akik tőle kérik, hogy elvezesse őket minden igazságra; és minden lélek, aki őszintén vágyik arra, hogy megismerje Isten akaratát, meg fogja ismerni a tanítást. 

A világ telve van hamis tanításokkal, s ha nem kutatjuk elszántan önmagunk számára a Szentírást, akkor majd elfogadjuk a világ tévtanait, magunkévá tesszük a szokásait és megcsaljuk saját szívünket. A világ tanításai és szokásai ellentétben állnak Isten igazságával. Akik el akarnak fordulni a világ szolgálatától, hogy Isten szolgálatába álljanak, azoknak isteni segítségre van szükségük. Rendíthetetlenül Sion felé kell nézniük. Tapasztalni fogják a világ, a test és a gonosz ellenkezését, a világi lelkület és befolyások árjával szemben kell úszniuk. 

Mióta Isten Fia szembe találta magát az emberiség gőgös előítéleteivel és hitetlenségével, a világ viselkedése nem változott Jézus vallásával szemben. Krisztus szolgáinak ugyanazzal az ellenálló és gyalázkodó lelkülettel kell szembetalálkozniuk és kívül kell menniük „a táboron... az ő gyalázatát hordozván". (Zsid 13:13) 

Jézus meggyőző csodákkal mutatta be küldetését. Tanítása megdöbbentette az embereket, mert nem hasonlított az írástudók ellentmondásos, miszticizmussal telített tanítására, melyet abszurd formaságokkal és értelmetlen kívánalmakkal tetéztek, hanem az igazságnak olyan rendszere volt, mely kielégítette a szív igényeit. Jézus tanítása világos, tiszta és érthető volt. A gyakorlati igazságok, melyeket elmondott, meggyőző erejűek voltak és megragadták az emberek figyelmét. 
(Review and Herald, 1888. február 7.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése