péntek, december 18, 2015

Receptajánló az ünnepekre:

A receptek forrása: Mindennapi ételeink http://magdireceptek.blogspot.hu

Medvehagymás tofuval és növényi sajttal töltött bundás gomba

Sokan tanácsot kérnek tőlem, mi kerüljön ünnepekkor az asztalra. Ez egy ilyen étel, amely megfelelő körettel megállja a helyét az ünnepi asztalon is. 

Hozzávalók:

20 db kisebb (barna) csiperke gomba
1 medvehagymás (vagy tetszőlegesen más ízesítésű) tofu
3-4 gerezd fokhagyma
15 dkg Viofast növényi sajt
1-1,5 dl szójadresszing 
1 ek. sörélesztőpehely
2-3 tk. himalaya só
4-5 ek. 4 mix olaj 
--
25 dkg durumliszt
15 dkg teljes őrlésű kenyérmorzsa
2-3 tk. ételízesítő mix 
2-3 tk. himalaya só
szezámmaglenmag - ízlés szerint

Elkészítés:

A gombákról leszedjük a száraikat (jó lesz pörköltnek), megmossuk és meghámozzuk. A tofus tölteléket elkészítjük: a tofut egy tálba kockázzuk, beleöntjük a szójadresszinget, ill. ízesítjük sóval, sörélesztőpehellyel, reszelt növényi sajttal és összenyomott fokhagymával. Mindezt botmixerrel összeturmixoljuk. 
Elkészítjük a panírokat: Egy tálba teszünk 10 dkg durumlisztet, egy másik tálba a maradék durumlisztet összekeverjükk vízzel, ételízesítő mix-szel, sóval. A harmadik tálba a kenyérmorzsát szórjuk, melyet tetszőlegesen magvakkal egészítünk ki.
A gombákat megtöltjük a töltelékkel, majd óvatosan (ne jöjjön ki a töltelék) bepanírozzuk, és olajjal megkent tepsibe téve kb. 30 perc alatt közepes lángon, egyszer megfordítva kisütjük. 
Mi most hagymás törtburgonyával ettük, de nagyon finom lehet barnarizzsel, bulgurral, kölessel, hajdinával, főleg, ha a köreteket feldobjuk vegyes zöldséggel. 

TIPP: tálaláskor adjunk hozzá salátát is. 

Szilvalekváros (diós, mákos) kifli

Hagyományos téli, karácsonyi sütemény, "új köntösben". :-)

Hozzávalók:

50 dkg teljes őrlésű liszt
40 dkg finomliszt
10 dkg durumliszt
20 dkg lágy (megolvasztott) kókuszzsír
5 dkg élesztő
5 dl növényi tej
15 dkg barna nádcukor
1 citrom héja
1 tk. himalaya só
--
szilvalekvár / dió/ mák

Elkészítés:

A tésztához a liszteket egy tálba szitáljuk. Belemorzsoljuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval együtt eldolgozzuk. Lisztezett deszkára borítjuk és alaposan összedolgozzuk. Letakarva langyos helyen kb. 30 percet pihentetjük. A tésztát 6 részre osztjuk. egyenként  kinyújtjuk, majd átlósan 8 háromszög alakú cikkre vágjuk. és a vastagabb végüknél megtöltjük a töltelékkel (mákos, diós tölteléknél a tölteléket előtte növényi tejjel és barna nádcukorral főzzük össze). Felcsavarjuk  és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, majd 200 fokos sütőben 30 perc alatt kisütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése