vasárnap, szeptember 12, 2010

A Nyitott Szemmel magazin új száma

Megjelenik szeptember 10-én.
Nyitott Szemmel magazin 10. szám
Kattintson a borítóra!


24. óra - Megfordítható-e a világ menete? - A világ helyzete 2010

A Föld Napja Alapítvány huszadik éve jelenteti meg A világ helyzete című könyvet, melyben elismert szakemberek az adott évre leginkább jellemző témákkal foglalkoznak: Van-e jövője a nagyvárosoknak? Fenntartható-e a világ gazdasága? Lehet-e biztonságos világunk? Hogyan válaszolhatunk az éghajlatváltozás veszélyeire? A kérdések vizsgálatakor az eddigi kötetekben komplex problémafeltárásokkal és megoldási javaslatokkal találkozhattunk. Az idei év fő gondolata a kultúra átalakítása: hogyan válhat fogyasztói társadalmunk fenntartható társadalommá.
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


24. óra - A gondolkodás újragondolása Avagy irracionálisak vagyunk?

Rethinking Thinking - azaz a gondolkodás újragondolása. 1999 decemberében ezzel a címmel jelent meg az Economist c. közgazdasági lapban egy tanulmány, amely Daniel Kahneman pszichológus életművének eredményeit dolgozta fel, amelyért a tudóst 2002-ben közgazdasági Nobel díjjal tüntették ki - annak ellenére, hogy maga Kahneman nem hallgatott egyetlen közgazdasági kurzust sem. A napjainkban tanított és alkalmazott közgazdasági, mikroökonómiai fogalmaink alapján rólunk, emberekről és egyben fogyasztókról az az állítás van érvényben, miszerint a vásárló döntése előtt ésszerűen mérlegel, rendelkezik a megfelelő mennyiségű és minőségű információkkal, az adott feltételek (pl. reáljövedelem) mellett, a lehető legjobb eredményre - maximális hasznosságra törekszik. Ismerve hétköznapi viselkedésünket, döntéseink folyamatát, ezek a rideg és száraz definíciók az emberi lényről sokunk számára kissé földtől elrugaszkodottaknak tűnhetnek. Ahogy a cikk írójában, bennünk is felmerülhet a kérdés: "Are economists human?" - azaz a közgazdászok emberek-e egyáltalán?...
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


24. óra - Megoldás az energiaválságra? - TerraPower: a nukleáris hulladékok újrahasznosításának lehetősége

Lapunk korábbi számaiban több szempontból is foglalkoztunk egy közelgő energiaválság lehetőségével, elsősorban az olaj és más fosszilis energiahordozók mennyiségének rohamos csökkenése, illetve kitermelésük gazdaságtalanná válása kapcsán. Ez év áprilisának közepén a Defence Talk katonai hírportál ismertette a Pentagon egyik frissen készült tanulmányát, melyben azt prognosztizálják, hogy a vártnál előbb köszönthet világunkra az olajhiány. A tanulmányban megállapítják, hogy bolygónkon 2015-ben a kitermelt olajmennyiség már napi 10 millió hordóval lesz kisebb a szükségesnél. 2030-ban pedig az akkorra becsült napi 118 millió hordó helyett csak 100 millió hordó nyersolajat fognak kitermelni. Az amerikai elemzők ennek folytán egyetértenek abban, hogy az Egyesült Államoknak fel kell készülnie az előbb-utóbb bekövetkező olajhiányra.
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


Létkérdések - Lesz-e világvége 2012-ben?

Kilyukadt az ózonpajzs, melegszik a Föld. Kettéhasadt a Déli-sarki jégtakaró, olvad a jég. Szökőár, özönvíz, hurrikán, földrengés, háborús tűzfészkek. A HIV-vírustól az Eboláig, a madárinfluenzától a sertésinfluenzán keresztül a legutóbbi mexikói influenzáig újabb és újabb világjárványok ütik fel fejüket. Nem beszélve a világgazdasági válságról, az egyre gyakrabban emlegetett olajválságról és a terrorizmus felerősödéséről. Hosszú lenne a rémségek lajstroma. Lenne! Ha nem jönne ráadásnak a sokat emlegetett 2012. Valóban ez lehet a világvége?
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


Egymásra hangolva - Papás-mamás: Apa születik

Egy érdekes amerikai kutatásban azt kérték fiatal egyetemistáktól, hogy értékeljék különböző szempontok szerint a híres tévésorozatokban látható apaszereplőket. Mennyi időt töltenek gyermekeikkel, mennyire megértőek, lehet-e rájuk számítani és ehhez hasonlók voltak a kérdések. A kutatókat is meglepte a válaszokból kirajzolódó kép, mert amikor az egyetemistáknak saját apjukat is pontozni kellett ugyanazon dimenziók mentén, azt találták, hogy a tévés karakterek magasabb értékeket kaptak, mint a hús-vér apák. Még Simpson Homer, a híres rajzfilmfigura is több pontot szerzett az apák átlagánál.
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


Egymásra hangolva - Becsöngettek

Sok aggódó szülő fűt-fát megmozgat azért, hogy gyermekük minél jobb általános iskolába kerülhessen, amiért is már az óvoda megválasztására is nagy gondot fordítanak. Egyre nagyobb teljesítményeket várnak el a kicsinyektől is, és a szülőt aggodalom fogja el, ha nincsenek kézzelfogható jelei az óvodában tanultaknak. Milyen a jó óvoda és iskola? Mit várhatunk el tőle? Mi a legtökéletesebb fejlesztő tevékenység a gyermek szamara? Interjú Vekerdy Tamás gyermekpszichológussal...
...Az interjú a magazin szeptember-októberi számában.


A természet csodái - Céltudatos vándorok

Az állatvilág legbámulatosabb vándorai a madarak. A világ madarainak fele az év egy bizonyos szakaszában elköltözik, majd visszatér költőhelyére. E vonulásnak az a haszna, hogy a helyváltoztatásnak köszönhetően a madarak általában táplálékban gazdag, melegebb telelőhelyre jutnak. Az égbolt szárnyas vándorai több ezer, néha több tízezer kilométert utaznak. Nézzünk meg egy-két világjárót közelebbről is.
...Az interjú a magazin szeptember-októberi számában.


Megtalált remény - Egy család küzdelme a halálos kórral

Sanyi nem volt még húsz éves sem, amikor 2005 szeptemberében megbetegedett, majd két hónap múlva a szervezete feladta a küzdelmet. A műegyetem villamosmérnöki karára járt. Halála után pár héttel kiderült, hogy a családban a többi öt gyermek is életveszélyben lehet. A megrázó események hatására az izsaki család élete gyökeresen megváltozott. Éjszakába nyúló beszélgetés az apával, Kovács Sándorral és az anyával, Judittal.
...Az interjú a magazin szeptember-októberi számában.


Visszakapott szabadság - Névtelen Alkoholisták "A lehető legjobb dolog, ami velem történhetett."Tapasztalatok az Anonim Alkoholisták között

Beszélgető partnerem három hónapja látogatja az Anonim Alkoholisták gyűléseit, és az ott szerzett benyomásairól kérdezem.
- Honnan hallottál erről a szervezetről, és hogyan kerültél közéjük? 
- Egy előadáson valaki felolvasta a tizenkét lépéses programjukat, amit nagyon jónak találtam, de ezen kívül nem sokat tudtam róluk. Családunkban van és volt is alkoholista. Sógorom évekig ivott, amit a nővérem nem tudott már elviselni, ezért beadta a válókeresetet. Mielőtt az első tárgyalásra sor került volna, sógorom egy baleset miatt kórházba került. A kórház udvarán sétált, majd felment a szobájába, ahol összeesett és meghalt. Újraélesztették. Mondhatnánk, hogy szerencséje volt, de én tudom, kapott még egy utolsó esélyt. Megijedt, megfogadta a nővéremnek, hogy leszokik az italról, mert nem szeretne negyven évesen meghalni. Nem akart segítséget kérni, és nem is fogadta el senkitől. Ha a cigarettát le tudta tenni, akkor az alkoholt is el tudja hagyni - gondolta. Három hétig tartott a józansága, és újra inni kezdett. A nővérem elvált tőle. Néhány hónap múlva holtan találtak rá szülei családi házában.
...Az interjú a magazin szeptember-októberi számában.


Kultúra - Az elfelejtett festő: Szúdy Nándor (1913-1975)

Ha nem jött volna létre a magyarországi árvízkárosultak javára 1876 májusában rendezett budapesti kiállítás (gróf Károlyi Alajos palotájában), akkor ma M. S. Mestert talán nem ismernénk. Ha nem vette volna meg a zsákszövetként áruba bocsátott, másik oldalukon festmények felületéül szolgáló darabokat egy összegben Gerlóczy Gedeon, akkor ma - a művészettörténészek szűk körén kívül - alig ismerné valaki Csontváry Kosztka Tivadart. Nem állítjuk, hogy újabb M. S. Mestert vagy Csontváryt fedeztünk föl. De valaki igen jelentős mestert, aki a XX. századi magyar festészetnek rendkívüli alkotója.
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


Kultúra - Vakon- nyitott szemmel

Érdekes, furcsa, meglepő, idegen és mégis közeli. Így jellemezhetnénk a Budapesten megtekinthető Láthatatlan Kiállítást, amelyen látássérült emberek mindennapjait ismerhetjük meg közelebbről. Nem csak beszélő órával, mérleggel, vérnyomásmérővel, Braille-írógéppel, sakktáblával találkozhatunk, hanem azzal az élménnyel szembesülünk, hogy milyen lehet csupán hallás, szaglás és egyensúlyérzék útján információhoz jutni. A kiállításon átélt látáshiány okozta helyzetben pedig megtapasztalhatjuk, hogy vakként is lehet szép és teljes a világ. Mindezek mellett a szervezők kísérletet tesznek arra, hogy a nem látók és látók világát közelítsék egymáshoz. Segítséget kaphatunk a megértéshez, az elfogadáshoz.
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


Testi-lelki egészségünk - Az egészséges bélflóra titka

Bélrendszerünk számos hasznos és káros baktériumnak ad otthont. A vékonybél utolsó szakaszában és a vastagbélben 400-500 mikrobafaj él, számuk több száz billió, ami súlyban kifejezve igen tetemes: 1,5-1,8 kg. Székletünk nagy része is belőlük áll. Védekező rendszerünk 70 százaléka a vékony és vastagbélben található. Ha a káros és hasznos baktériumok közötti egyensúly felborul, az immunrendszerünk 70 százaléka lebénul. Az egészségre ártalmas baktériumokat a hasznos baktériumok tartják kordában úgy, hogy nem engedik őket túlszaporodni. A baj akkor kezdődik, amikor ez az egyensúlyi állapot megbomlik, - például antibiotikumok szedésekor - amellyel a bélflóránkat tönkretesszük. Ilyenkor a betegség kórokozóival együtt a bél baktériumai is jelentősen kipusztulnak.
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.


Világjáró - Etiópia igézetében

Amikor 1996-ban egy elhagyatott zambiai nádsátorban leraktam az egyetemi szakdolgozatom egyetlen példányát, nem gondoltam arra, hogy életem kalandos afrikai szálai igen sok meglepetést tartogatnak még számomra. Zambia lenyűgözött. Később, amikor Kenya egzotikus tájain töltöttem néhány hónapot, néha kezembe vettem atlaszom és a Kenyától északra fekvő Etiópiát pásztáztam. Nagy barna foltok. Hegyek, hegyek, és megint csak hegyek. Pedig Nairobi 1700 méteres tengerszint feletti magassága sem tűnt kevésnek. Etiópia Afrika legmagasabban fekvő országa, hiszen területének nagyjából a fele 1200 méter feletti magasságban fekszik. Központi része a 2500 méter magas Etióp-magasföld hullámos fennsíkja, amelyből 4000 métert meghaladó csúcsok emelkednek ki.
...Folytatás a magazin szeptember-októberi számában.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése