péntek, január 01, 2010

Programok a természetben az év első hónapjaiban

Programok a természetben az év első hónapjaiban
(2010. január – március)
 A 2010. év első három hónapjában négy programot szervezünk: két barlangtúrát, egy hótalpas túrát Ausztriában és egy nyílt napot a sziklamászás iránt érdeklődők számára. Az egyes programokon való részvételünket szakképzett vezetők segítik.
A túrákra elhívhatjuk családtagjainkat, barátainkat, ismerőseinket.

2010. január 17. (vasárnap), 10 óra: Barlangtúra a Mátyás hegyi barlangban


Ezen a napon Magyarország második legnagyobb barlangrendszerében fogunk túrázni barlangász szakvezetők irányításával. A barlangtúra specialitása, hogy nem az átlagos látogatók számára készült utakat fogjuk használni, hanem a világítás és kiépítés nélküli,  és szűk, sokszor csak hason csúszva megközelíthető járatokon, vagy éppen nagyobb termeken keresztül fogunk közlekedni. Barlangászati előképzettség vagy tapasztalat a részvételhez nem szükséges. Ezt a túrát elsősorban azoknak szervezzük, akik egy sportos túrát szeretnének, nagyobb kihívásra vágynak, s szeretnének egy nem mindennapi túrán részt venni. A részvételi korhatár ebben az esetben 12 év. 
Szeretnénk gondolni azonban azokra is, akik vagy teljesen kezdők még ebben a műfajban, vagy megelégednek a kisebb nehézségi fokkal is, vagy éppen 12 évnél kisebb gyermekekkel szeretnének túrázni. Ennek megfelelően elegendő érdeklődés esetén indítunk egy alaptúrát is, amelyre az életkor határ 6 év. Kérjük, hogy a jelentkezési lapon a megjegyzés rovatban jelöld meg, hogy a sportos vagy az alaptúrán szeretnél részt venni.

Részvételi díj 14 év alatt 3000 Ft, 14 év felett 4000 Ft. 
(A 2010. évi részvételi díjat még nem tudták megmondani, ezért lehet, hogy kicsit magasabb lesz a díj.) A szükséges felszerelés használatát (overall és lámpás sisak) az ár tartalmazza, mindezt tehát a helyszínen biztosítják számunkra. A barlangról részletes információkat olvashatunk az interneten a www.barlangaszat.hu oldalon.

A barlangot tömegközlekedéssel Budapesten a Kolosy térről induló 65-ös busszal lehet megközelíteni, az 5. megállónál (Pál-völgyi-barlang) kell leszállni. Gépkocsival a Hármashatár-hegy felé vezető Szépvölgyi úton kell haladni, a Pál-völgyi-barlang tábla már messziről látható lesz. Részletes térkép az említett honlap „A barlang megközelítése” menüpont alatt található.

Gyülekezés: 2010. január 17-én 9.50-kor a Pál völgyi barlangnál található épület előtt, rossz idő esetén az épületben levő büfében. A részvételi díjat is ekkor kell fizetni. Az épülethez a Szépvölgyi útról a parkoló átellenében található lépcsőn keresztül juthatunk el.

Ruházatként szabadidőruhát és kényelmes túracipőt javaslunk, felülre egyetlen póló vagy vékony pulcsi, gyerekeknek póló és hosszú ujjú sportos pulcsi (nem műszálás) elegendő lesz az overall alá. A nadrág szára és a cipő várhatóan szennyeződni fog. A túra során nedves szakaszokat nem érintünk. Várható hőmérséklet a barlangon belül kb. 8-10 C. Átöltözni a Pál-völgyi barlang kiszolgáló épületében fogunk. A túra hossza kb. 2,5 – 3 óra.

A barlangtúrán szülői felügyelet nélkül részt vevő 14 év alatti gyermekek részére a szülőktől írásos nyilatkozat szükséges, amely tanúsítja, hogy a gyermek a szülő beleegyezésével és tudtával vesz részt a túrán. E nyilatkozat vagy szülői jelenlét nélkül 14 év alatti gyermekeknek nem lehetséges a részvétel. A nyilatkozat az említett honlapról letölthető. Szükség esetén a 14 év feletti életkort személyi igazolvánnyal is igazolni kell. 110 kg súly felett nem javasoljuk a részvételt a speciális terepviszonyok miatt.

2010. február 14. (vasárnap) 10 óra: Ifjúsági csapatépítő barlangtúra a Mátyás hegyi barlangban

Ezen a napon egy különleges föld alatti élményben lesz részünk. A résztvevők 8-12 fős csoportokba szerveződnek, s minden csoportot egy-egy barlangász szakvezető is végigkísér. Az egyes csoportokat a vezető leviszi a barlangba, majd a csapat tagjai kapnak egy részletes térképet a labirintusszerű barlangról, amelyen feltüntetésre kerülnek azok a pontok, amelyeket a barlangban fel kell keresni. Ezeken a pontokon egy-egy feladatot kell megoldani, amelyeket pontozással fognak értékelni. Fontos, hogy a csapattagok jól együtt tudjanak működni, s a feladatokat közösen, együttműködve oldják meg.
Elsősorban 14 - 30 év közti résztvevőket várunk erre a programra, de természetesen ezt a korlátot nem alkalmazzuk mereven. Célszerű az, ha eleve kisebb-nagyobb csapatok jelentkeznek. A kisebb csapatokat természetesen majd összevonjuk. Az egyes csapatok lehetnek egy-egy településről, körzetből, baráti társaságból, de szívesen fogadunk középiskolai osztályokból, egyetemekről összeállt csapatokat, és bárkit, aki részt szeretne venni a programon.

A részvételi díj fejenként 5.000 Ft., amely tartalmazza a sisakot, fejlámpát, overallt és barlangi vezetést, a program várhatóan 3-4 órás lesz. A barlanggal kapcsolatos egyéb tudnivalókat az előző programnál olvashatjátok.
Találkozás 2010. február 14-én 9.50-kor a Pál völgyi barlangnál található épület előtt.


2010. március 14. (vasárnap) 8.30: Hótalpas túra a Rax fennsíkon Ausztriában



Olyan hótalpas túrát szervezünk, ami a hótalpazás legszebb élményeit kínálja! A túra egyetlen napos, de bejárjuk közben a Rax fennsík legszebb részeit. Az út során nem töltjük az  időt nagy szintkülönbségek leküzdésére, ezt inkább a Hirschwang an der Rax-ból induló felvonóra bízzuk és így egyből a Rax-fennsíkról vághatunk neki a túrának.

A felvonó felső állomásáról elindulunk az Ottohaus irányába, majd a Jakobskogel alatt elhaladva felhótalpazunk az 1783m magas Preinerwand-ra. Aki volt velünk ősszel a Haidsteig ferráta túrán, annak biztosan emlékezetes ez a hely, csak akkor a sziklafalon keresztül érkeztünk meg ide. Érdekes lesz ilyen gyönyörű téli, havas körülmények között látni! Gyönyörködünk egy kicsit a szemközti Semmering vonulataiban, majd visszafelé menet megcélozzuk a Jakobskogel csúcskeresztjét.

Hótalpas túra:
Mi is az a hótalp ? A hótalp egy olyan eszköz, amely a bakancsra rögzítve megnöveli talpfelületet, így a mély hóban sem süllyed el viselője. A hótalpas túra nem igényel különösebb technikai tudást, már az első néhány lépés után rájössz a helyes mozgásra, így akkor is sikerélménnyel hótalpazhatsz, ha előtte nem volt ilyen jellegű tapasztalatod.

A hótalp mellé elengedhetetlen kellék a síbot vagy a teleszkópos túrabot. Ezekkel az eszközökkel felvértezve hatékonyan tudsz haladni a hó felszínén olyan helyeken is, ahol hótalp nélkül szó szerint derékig süllyednél.
A hótalpak kötése nem igényel olyan speciális, merev talpú hegymászó bakancsot, mint amilyen a hágóvasakhoz vagy túrasílécekhez kell, így akár túrabakancsban is lehet hótalpazni. A kamásli viselése viszont kötelező, hiszen azt mindenképpen meg kell akadályozni, hogy a hó a bakancsba kerüljön.

Kiknek ajánljuk ezt a túrát? 
Mindenkinek, aki élménytúrázásra vágyik, aki szeret gyönyörködni a szép téli tájban, aki szeretné a hótalpazást kipróbálni és aki szeretne sok szép fotót csinálni! 

Mivel a napot túrával szeretnénk tölteni a szép havas tájon, ezért korán kell kelni, hogy a fél kilences felvonót elérjük. Ennek érdekében 8.20-kor találkozunk a Hirschwang an der Rax-ban található felvonó alsó állomásánál. 
Az út Budapestről kb. három órát vesz igénybe autóval. Másnap (hétfőn) azonban munkaszüneti nap lesz, így lesz időnk a regenerálódásra is. Aki szeretne, egyéni program keretében akár maradhat még egy napot a környék valamelyik sípályáján még egy jót sielni a szezon végén. A felvonóval kb. 17 órára fogunk visszaérkezni a parkolóba.

Részletes útvonalterv Budapestről indulva az alábbi linken érhető el:

Amit feltétlenül hozzál magaddal: 
fényképező vagy kamera, túrabot vagy síbot (korlátozott számban mi is tudunk adni, de aki csak tud, hozzon magával – aki nem tud hozni, kérem, hogy az igényt jelezze a jelentkezési lapon), enni- és innivaló, szélálló, réteges, meleg öltözet, sapka, sál, kesztyű, bármilyen vízálló bakancs. Akinek van síruházata, az is jó. Ajánlott a szél miatt a síszemüveg, napos időben ennek hiányában napszemüveg, mert a hó visszaveri a nap sugarait, valamint kamásli (hogy a hó ne menjen bele a bakancsba).

A részvétel feltétele a 36-45 közötti lábméret és a betöltött 14 éves életkor.
Részvételi díj: 8.400 Ft/fő, amely tartalmazza a hótalp használatot, a hegyi vezetést és a biztosítást. Költségként merül még fel a felvonó díja, amely 18,9 EUR.
Utazás: autóval, teleautó rendszerben. Ha van még hely az autódban vagy nincs autód, kérlek, jelezd a jelentkezési lapon.

2010. március 28. (vasárnap) 10.00: Sziklamászó nyílt nap Csobánkán

A korábbi programjainkon több résztvevő esetében is felmerült az igény a sziklamászással való közelebbi ismerkedés iránt. A Krea-Túra Természetjáró Egyesület a jó kapcsolatainkra tekintettel felajánlotta nekünk, hogy kedvezményes áron alapfokú sziklamászó tanfolyamot szervez az érdeklődők számára, amely MHSSZ vizsgával zárul. A tanfolyamon való részvételhez nem szükséges sziklamászó tapasztalat, sőt az oktatók szerint előny az, ha rögtön a helyes technikát sajátítjuk el. 
Abban az esetben, ha legalább öt fővel jelentkezünk a tanfolyamra, akkor tudják a kedvezményt biztosítani számunkra (40 eFt / fő, + 5eFt felszerelés bérlés), s ekkor már külön tanfolyamot is szerveznek nekünk. Ez azért fontos, mert a tanfolyamokon általában a szombat oktatási nap, ebben az esetben viszont meg tudnánk beszélni azt, hogy mikor legyenek az oktatási napok. 
Praktikusnak tűnik egy horvátországi (Paklenica Nemzeti Park) vagy ausztriai (határihoz közeli mászóiskolák) hatnapos tanfolyam (vasárnaptól péntekig), amelyet néhány hazai mászó nappal egészítenénk ki. Mindezt alacsony tartózkodási költségekkel meg tudnánk oldani (kemping, önellátás). A tanfolyam részleteit hely hiányában nincs lehetőségünk ismertetni, az elérhetőségeimen további információkat tudok mondani.

A sziklamászás gyönyörű sport, s ebben nagy jelentősége van a megfelelő mászó és biztosítástechnikának. Ennek elsajátítását segíti a tanfolyam.
Mivel nekünk többnyire nincs sziklamászó tapasztalatunk, ezért a Krea-Túra Egyesület egy ingyenes nyílt napot szervez számunkra, ahol már közelebbi kapcsolatba kerülhetünk ezzel a sportággal, s ez alapján megalapozottabban dönthetünk a tanfolyamon való részvételről. A programon való részvétel nem jelent elkötelezettséget a tanfolyam iránt, minden érdeklődőt örömmel látunk. A részvétel feltétele a betöltött 16 év (a tanfolyamon is csak ebben az esetben lehet részt venni). Lányok jelentkezését is várjuk. Fontos tudni, hogy ez a sport elsősorban nem az erőről, vagy éppen a veszélyről szól, hanem a mászás technikájáról, amikor azt érzed, hogy öröm a szép és harmonikus mozgás, hiszen a helyes technikák alkalmazásával az erőkifejtés töredéke is elegendő. Ráadásul mindezt szép helyeken tehetjük meg, ahol egész nap gyönyörködhetünk a tájban.

Ha jönnének veled családtagok, akik nem másznának sziklát, jöhetnek ők is, jó pár szép túraút és tanösvény van a környéken, ahol kellemesen el tudják tölteni az időt.

Találkozó: március 28-án 10 órakor Csobánkán az Oszoly pihenőnél, ahonnét pár perc séta után már a mászóiskolában is leszünk.

Javasoljuk böngészésre az alábbi weblapokat:


Jelentkezési határidők:
Barlangtúra (2010. jan. 17.):                                   2010. jan. 10.
Ifjúsági csapatépítő barlangtúra (febr. 14.):          2010. jan. 31.
Hótalpas túra (márc. 14.):                                        2010. febr. 28.
Sziklamászó nyílt nap (márc. 28.):                          2010. márc. 15.


Kérjük, hogy a jelentkezési lapot minél előbb küldd be, hogy megfelelő létszámú szakképzett személyzettel tudjunk készülni az egyes programokra.

A programokra jelentkezni írásban lehet Németh Péternél. 
Fax: 34/305-198. További információk: 30/9210-953.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése